Sosyal Medya

Güncel

Avrupa Parlamentosu heyeti Diyarbakır’da

Avrupa Parlamentosu (AP) Sosyalist Demokratlar ile Sosyalist Grubu milletvekilleri, Sur ilçesinde 80 gündür süren sokağa çıkmaya yasağı ile çatışmaları yerinde incelemek üzere Diyarbakır’a geldi.



Heyet, BüyükÅŸehir Belediyesi eÅŸ baÅŸkanları Gültan Kışanak ile FıratAnlı’yı ziyaret etti. 
 
AP Sosyalist Demokratlar Grubu BaÅŸkan Vekili Knut Fleckenstein, Sosyalist Demokratlar Koordinatörü Richard Howitt, AP Dış Ä°liÅŸkiler Komitesi TürkiyeRaportörü Kati Piri, AP Sosyalist GrubuÄ°ngiltere Milletvekili Baroness Jan Royall, AP Sosyalist Grubu Ä°sveçMilletvekili Lawen Redar, AP Sosyalist Grubu Fransız Milletvekili ve Fransız Sosyalist Partisi Dış Ä°liÅŸkiler Koordinatörü Maurice Braud, AP Sosyalist Grubu Sekretarya Yardımcısı Giacomo Filibeck ve AP Sosyalist Demokratlar Grubu Danışmanı Jörgen Siil ile yapılan görüşmeye, HDP Diyarbakır milletvekilleriFeleknas Uca, Sibel YiÄŸitalp, HDP Ä°l eÅŸ baÅŸkanları Ömer Önen, GülÅŸen Ã–zer ile DBP Ä°l EÅŸ BaÅŸkanı Ali ÅžimÅŸek de katıldı. 
 
Ziyarette konuÅŸan AP Sosyalist Demokratlar Grubu BaÅŸkan Vekili Knut Fleckenstein, bölgede yaÅŸananlar hakkında bilgi almak amacıyla geldiklerini söyledi. Bölgedeki kederli durumun farkında olduklarına dikkat çeken Fleckenstein, Türkiye ile göçmenlerüzerinden yürütülen müzakerelerin, bölgedeki insanları unutmalarına sebep olmayacağını dile getirdi.
 
ANLI: AB GÄ°BÄ° ÜÇÜNCÃœ BÄ°R TARAFIN Ä°LGÄ° VE ALAKASINI GÖSTERMESÄ° GEREKÄ°YOR 
EÅŸ BaÅŸkan Fırat Anlı, koÅŸulların gittikçe ağırlaÅŸtığına dikkat çekti. Cizre’de birçok insanın bodrumda yaÅŸamını yitirdiÄŸini ifade eden Anlı, acıların gittikçe büyüdüğünü, iki gün önceAnkara’da meydana gelen patlamada yaÅŸamını yitiren insanların yakınlarının acılarını paylaÅŸtıklarını dile getirdi. Sur’da sokaÄŸa çıkma yasağının 80 gündür devam ettiÄŸine iÅŸaret eden Anlı, birkaç gündür çatışmaların yoÄŸun bir ÅŸekilde sürdüğünü, önlem alınmaması halinde Cizre gibi bir katliamla karşı karşıya kalınabileceÄŸini belirtti. 
 
SokaÄŸa çıkma yasaklarının kaldırılması ve çatışmasızlık sürecinin saÄŸlanması gerektiÄŸini kaydeden Anlı, bu yapılmazsa durumun daha da kötüleÅŸeceÄŸine iÅŸaret etti.  Kürt meselesinde demokratik Ã§Ã¶züm yerine güvenlik konseptinin tekrar hakim olduÄŸunu dile getiren Anlı, “Bu konuda AB gibi üçüncü bir tarafın ilgi ve alakasını göstermesi gerekiyor.” dedi. Anlı’nın üçüncü taraf önerisi üzerine Fleckenstein, üçüncü bir taraf için iki tarafın da bu konuda uzlaÅŸmaya varması gerektiÄŸini söyledi.
 
KIŞANAK: KÜRT SORUNU ÖZÜNDE BİR DEMOKRASİ SORUNUDUR
EÅŸ BaÅŸkan Kışanak ise Türkiye’nin Kürt sorununu demokratik yollarla çözmeyi baÅŸaramadığı için çatışmalarda insanların yaÅŸamını yitirdiÄŸini belirtti. Kışanak, şöyle konuÅŸtu: “Son yaÅŸadığımız bir kez daha gösterdi ki Kürt sorunu bir kimlik sorunu, bir statü sorunu ama özünde bir demokrasi sorunudur. Türkiye bütün kurum ve kurallarıyla demokrasiyi benimseyen bir yönetime dönüşmeden bu sorunu çözmek de çok kolay olmuyor. Hepimizin arzusu ve beklentisi, AB üyelik sürecinin Türkiye’yi adım adım demokrasiye ve evrensel hukuk normlarına kavuÅŸturacağı yönündeydi. Bu umudumuzu korumak istiyoruz. Bu zaman alacak.”
 
KoÅŸulların daha da ağırlaÅŸmasının önüne geçebilmenin mümkün olduÄŸunu ifade eden Kışanak, “Bunun için de hem bölgesel bir savaşın tetiklenmesi yaklaşımdan uzak durulması gerekir hem de Türkiye’nin içinde yaÅŸadığımız bu çatışmayı durdurmamız gerekir.” dedi.  
 
‘HUKUKÄ° VE Ä°NSANÄ° DEÄžERLERÄ° ZORLAYAN BÄ°R DURUM YAÅžIYORUZ’
Çatışmalarda yüzlerce insanın yaÅŸamını yitirdiÄŸini, çocuklar, kadınlar ve sivil insanların bu çatışmaların ortasında katledildiÄŸini dile getiren Kışanak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bütün hukuki ve vicdani deÄŸerleri zorlayan bir durum yaşıyoruz. Sur’da birkaç gündür hepimiz ciddi bir ÅŸekilde tedirgin olmaya baÅŸladık. Çünkü biliyoruz ki çatışma bölgesinde sivil insanlar da var. Bir temizleme harekatı dedikleri bu harekatın, Cizre’de ne sonuçlar ortaya çıkardığını gördük. Burada benzer bir tablonun ortaya çıkma riski çok yüksek. Onun için hepimiz bütün gücümüzü, insani bir koridor açılması ve bu insanların kurtarılması için ortaklaÅŸtırmalıyız.”
 
CÄ°HAN

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.